Oblékání psů: nutnost, nebo krok proti přírodě?

1R3A0841

Chcete psovi pořídit obleček, ale nejste si jistí, jestli je to potřeba? Bojíte se, že ho zbytečně rozmazlíte? Přečtěte si článek o psích oblečcích na základě zkušeností naší Verči, veterinářky, která se specializuje na psí pohybový aparát.

Husky, nebo naháč?

Druh srsti je prvním vodítkem k posouzení, jestli váš pes obleček potřebuje. Hned na začátek, ale prozradíme, že to není jediný důležitý faktor.

Nejčastější kožíšek

Základním typem je patrová srst, která se dělí na krátkou, střední a dlouhou. Krátkou má třeba labrador, střední husky nebo německý ovčák, dlouhou hovawarti. Skládá se ze 2 druhů chlupů. Prvním jsou pesíky, které se nachází na povrchu psího kabátku. Pokud pejska nekoupete příliš často, jsou nepromokavé. Dále ji tvoří chlupy podsady, které zajišťují tepelnou izolaci. To jsou ty, které nacházíte doma na gauči. :-) Oblékání pejsků s patrovou srstí je individuální – čtěte dál.

Jasní adepti na obleček

Další skupinou jsou krátkosrstí psi, jako jsou maďarští nebo výmarští ohaři. Buď podsadu nemají vůbec nebo jí mají minimum. Pejskům tak chybí izolační vrstva – představte si, že jdete ven do mrazu jen v goretexové bundě. Krátkosrsté psy jednoznačně doporučujeme v zimě oblékat.

Žádné línání, ale…

Specifičtí jsou pejsci s kudrnatou srstí, třeba pudlové. Nemají žádnou podsadu, takže nelínají a srst se musí pravidelně zkracovat. Termoregulace obecně funguje dobře, ale jestliže kudrnaté psy často koupete, srst se odmastí a teplo neudrží.

DSC_1332-2

Srst jako lidský vlas

Máte jorkšíra nebo třeba shih-tzu? Tato plemena mají hedvábnou srst, kterou velmi ovlivňuje střih. Pokud psa často stříháte, pravděpodobně bude potřebovat oblékat. Tento druh srsti totiž není moc funkční. Chlupy jsou podobné vlasům, takže sají vlhkost, proto kromě oblečku doporučujeme zvážit i pláštěnku.

Skoro lidská kůže

Další skupinou jsou naháči, kteří mají kůži podobnou člověku. Často je majitelé oblékají i v letních večerech. Záleží na otužilosti konkrétního psa. „Podle chovatelů naháčů se potřeby liší dokonce i v jedné smečce, která žije ve stejných podmínkách. Někteří psi potřebují mazat opalovacím krémem i oblékat a někteří jsou velice odolní,“ vysvětluje Verča.

Nezáleží ale jen na typu srsti

Dalším důležitým vodítkem je věk. Ke stáří často pejsci vyhledávají mnohem více tepla. Psa je lepší zahřívat i když má nějaké metabolické onemocnění, problémy se štítnou žlázou, autoimunitní onemocnění nebo potíže s pohybovým aparátem, jako je revmatická artritida nebo artróza. Důvodem k oblékání ale můžou být i starší úrazy.

Nepodceňujte pohyb

Když se pes hýbe, může být v pohodě i když je −15 °C. Svaly totiž produkují velké množství tepla. Když si jdete do lesa zaběhat, taky se jinak obléknete, než když jdete na procházku. Vzpomeňte si na to, když svého psa budete dávat po tréninku do kenelky nebo auta.

DSC09591

Extra péči dopřejte psím sportovcům

Když se psem vyrážíte na trénink, zpozorněte, jakmile venkovní teploty klesnou pod hranici, na kterou je pes z domu zvyklý. Kvůli bezpečnosti musí být psí sportovec před i po zátěži v teplotním komfortu. Částečně se o to postará rozcvička, ale oblečkem ji můžete výrazně zkrátit a snížit riziko zranění. Pro toto použití Verča doporučuje oblečky Back On Track.

Psa do oblečku Back On Track oblékám už v rámci zavodňování před tréninkem. Obsahuje keramická vlákna, která psovi vrací zpátky teplo, které vydá. Infračervené záření zlepšuje prokrvení a regeneraci těla. Krev, která normálně prohřívá hlavně vnitřní orgány, se rozmístí i do periferií svalů a končetin. Obleček svlékám jen na samotný výkon a následně zase oblékám. Po skončení tréninku ho nechávám na psovi i několik dalších hodin k podpoře regenerace.

Back On Track využívám i pro zdravé psy s dokonale funkční srstí k podpoře regenerace. Doporučuji ho také psům, kteří mají jakékoliv potíže s pohybovým aparátem, protože pomáhá uvolňovat měkké tkáně. Ať už to jsou problémy s páteří, ploténky nebo spondylózou. Doporučuji ho i pejskům, kteří se pohybově projevují zdravě, ale mají nějaký nález, např. dvojky kyčle, které se mohou projevit ve stáří. Meshku máme pro psy hlavně na doma, jako obleček na zimu používáme Standard,“ sdílí Verča zkušenosti.

1R3A3599

Jak ze psa neudělat bábovku?

Hranice mezi nadměrným oblékáním a komfortem je tenká. Doporučujeme oblečky a vrstvy používat podobně jako u lidí – svlékat a oblékat podle teploty a množství pohybu. Obleček můžete nasadit na začátku procházky a svléknout ho, jakmile se pes rozhýbe. „Nadměrné oblékání může způsobit přehřívání, které má na tělo negativní efekt. Vystavovat psa přiměřeně chladu je důležité pro imunitní systém,“ vysvětluje Verča.

Podmínky, ve kterých pes žije, ovlivňují to, jak je schopný s teplotami pracovat. Zalézá si pes s radostí pod deku, nebo se jde radši zchladit na dlaždičky? Pozorujte, jak se váš pes chová, a sami uvidíte, co je pro něj nejlepší. Záleží také na kondici psa – pokud je pes ve sportovní formě a nemá tuku nazbyt, prochladne snadněji.

A jak je to s psími pláštěnkami?

Je to opět individuální, ale jestli víte, že vás čeká delší výlet a pes po promoknutí prochladne, raději sáhněte po pláštěnce. Jejich velkou výhodou je praktičnost – vyhnete se smradlavému pelíšku, psovi i ohozeným stěnám.

1R3A9361

Nepodceňujte správný střih

Ke správnému výběru potřebujete vědět, jak budete obleček používat. Budete psa oblékat jenom v boudičce nebo v autě a potřebujete ho udržet v teple? Pak zvolte obleček, který pokrývá co nejvíce svalových partií.

Pokud máte hodně zimomřivého psa a potřebujete ho oblékat i na běžnou procházku, zvažte i druhý typ oblečku, který umožní bezproblémový pohyb. Dbejte na zakrytí kyčlí a ramen. A jak je to s ledvinami? V případě, že pes není vyloženě vyzáblý, zimomřivý nebo netrpí na záněty močových cest, není potřeba ledviny chránit, protože jsou obaleny tukem.

Při zkoušení oblečku nezapomeňte otestovat plné natažení v ramenech a kyčlích. Obleček psa nesmí nikde omezovat. Jestli psovi neumožní plný rozsah pohybu, zvolte jinou velikost nebo jiný typ oblečku. Když budete potřebovat, v Dogfitness vám velikost rádi vyměníme zdarma.

Jsou psí botičky už moc?

Nejsou. Vždy je důležité, na jakém povrchu se váš pes běžně pohybuje. Pokud je zvyklý na české luhy a háje, kameny v Dolomitech můžou jeho tlapky překvapit. Dalším nebezpečím je struktura sněhu s námrazou, která se podobá střepům. Pamatujte ale, že v botičkách funguje psí tlapka trochu jinak. Obecně má pes v botách pohyb trochu méně pod kontrolou, ale je to o zvyku. Nezapomeňte ho navyknout postupně. Boty by podle mě měly být součástí psí lékárničky,“ dodává Verča.

1R3A5487

Neřešte, co si o vás myslí sousedi

Říkáte si, že na vás budou lidé koukat jako na blázna, když oblečete svého dobrmana? Zkuste se méně hodnotit a dejte na individualitu svého psa. „To, že já mám borderku, kterou neoblékám, a někdo má borderku, kterou obléká, nic neznamená. Věřte, že když psa budete oblékat vědomě, nebude se vás dotýkat, když na vás někdo bude koukat skrz prsty,“ radí Verča.

Pamatujte, že dobrá univerzální rada neexistuje. Pozorujte a vnímejte svého psa a sami uvidíte, co je pro něj nejlepší. Chcete vědět o oblékání psů ještě více? Poslechněte si rozhovor s Verčou v podcastu Pejskárium.