Zatočte s klíšťaty: Jaké přípravky zvolit a čemu se raději vyhnout?

DSC_6680

S příchodem jara opět začíná období klíšťat, která jsou pro psy velkým rizikem. Mohou totiž přenášet různé závažné nemoci, jako je borelioza nebo klíšťová encefalitida. Přečtěte si článek, ve kterém se dozvíte, jak pejsky před klíšťaty bezpečně a účinně chránit.

Vsaďte na antiparazitika

Prevence je nejen bezpečnější, ale i levnější cestou než případná léčba. Z výzkumu v Česku vyplývá, že více než 32 % klíšťat je přenašečem některého ze závažných onemocnění. A asi všichni víme, kolik klíšťáků pes zvládne nasbírat za jednu procházku v lese. Antiparazitika by tak měla být téměř povinností.

Příroda, nebo chemie?

Chemická antiparazitika jsou sice účinnější, jenže obsahují syntetické látky, které mohou mít vedlejší účinky nejen na zdraví psa, ale i vás. Citlivým psům můžou způsobit nejrůznější alergické reakce a nejsou vhodná pro štěňata ani březí feny.

Antiparazitika na přírodní bázi jsou bezpečná, neobsahují žádné škodlivé chemické látky, a navíc jsou vhodná i pro citlivé psy, štěňata a březí feny. Jejich nevýhodou je nižší účinnost v porovnání s chemickými přípravky. Za nás jsou ale jasnou volbou, protože se se psy mazlíme, žijí s námi a našimi dětmi doma nebo spí v posteli. Na našem e-shopu proto najdete jen přírodní antiparazitika.

DSC_6665

Jak efektivně používat přírodní antiparazitika?

Pokud sháníte antiparazitický obojek, vyzkoušejte MENFORSAN. Ochraňuje před klíšťaty, komáry i dalším hmyzem. Je voděodolný a poskytuje ochranu až na 3 měsíce. Další výhodou je univerzální velikost a bezpečnostní přezka, díky které pejsek obojek neztratí.

Dáváte přednost pipetám? Aplikují se lokálně a poskytují ochranu až na 30 dní. Nám se osvědčilo používat pipetu 1x za měsíc pro městské psy, pokud trávíte s pejsky víc času v přírodě, ideální je použít pipetu 1x za 14 dní. Pipeta je vyrobena jen z přírodních látek, které nejsou škodlivé ani ve větším množství. 2 hodiny po aplikaci by se pes neměl koupat.

Jako pojistka se hodí antiparazitní sprej nebo přírodní repelent – ideální je nastříkat pejska před každou procházkou do přírody. Sprej navíc poslouží i jako dezinfekce pelíšku, když už vás blechy nebo klíšťata trápí. Repelent s extraktem z citronely můžete bez obav použít i na lidi – příjemně voní, nemastí a komáři nemají šanci.

DSC_7356

Co nejlépe funguje nám?

Nejvíc se nám osvědčila kombinace obojku i pipety. Před každou procházkou navíc pejsky nastříkáme antiparazitním sprejem. Obojek chrání primárně hlavu a krk, pipeta záda a horní část psa, antiparazitní sprej břicho a nohy. Když pejsky koupeme před klíštěcí sezónou i během ní používáme přírodní repelentní šampon. Žijeme v oblasti, kde se klíšťatům daří, a pokud v nejsilnějším období přírodní cesta nezabírá, sáhneme po tabletě (NexGard, Simparica, Bravecto). Když to ale není nutné, není potřeba psy zbytečně ládovat chemií.

Pokud by se i přes veškerá opatření nějaké klíště objevilo, doporučujeme kvalitní háčky ClipBox vyrobené ve Francii, se kterými vytočit klíšťáka zvládne opravdu každý. Balení obsahuje 2 háčky různé velikosti, kterou zvolíte podle nacucanosti klíštěte, a krabičku, díky které už háčky nebudete hledat všude možně. A připnout je můžete třeba na batoh nebo do pamlskovníku.

Zjistěte, jestli žijete v místě s vysokým výskytem infikovaných klíšťat a promyslete míru rizika. Pokud se u vás moc přenašečů nevyskytuje, přírodní antiparazitika by měla stačit. Nezapomínejte, že štěstí přeje připraveným a důkladná prevence vám ušetří spoustu peněz i starostí.

6Z1A1038-Edit