Jak správně zchladit psa?

DSC_2996_1

Konečně jsou tady dny plné slunce, ale po vašem boku se zmoženě toulá pan pes? Přečtěte si, jak zvládnout horka v ulicích měst pokrytých rozpáleným betonem, ale i jak psího parťáka zchladit na aktivní dovolené, víkendovkách, táborech nebo závodech.

Proč se psi ochlazují jinak než lidi

Cílem termoregulačního systému je ochladit krev a následně celé tělo na „provozní teplotu“. Termoregulace psů ale funguje na jiných principech než lidská. Psi na rozdíl od nás totiž nemají kůži posetou potními žlázami, naopak ji obklopuje velké množství chlupů.

První reakcí těla na zvýšení tělesné teploty jsou změny v oběhovém systému. Dochází k reflexnímu roztažení drobných cév na povrchu těla a aby srdce vyrovnalo tlak v oběhu, zvýší tepovou frekvenci. Tento důmyslný systém odvádí teplo z „jádra“ těla na jeho „okraj”, odkud ho může odvést do vnějšího prostředí.

IMG_0654

Druhým mechanismem je pak odvod tepla vypařováním. Důležitou součástkou tohoto systému je psí tlama, která díky vypařování slin odvádí velké množství tepla. Proudění vzduchu usnadňuje a zrychluje proces vypařování, proto psi zrychleně dýchají.

Na rozdíl od člověka, potní žlázy u psa hrají v termoregulaci zanedbatelnou roli. Jsou umístěny jen na psích tlapkách, kde je jejich hlavním úkolem zvlhčit prstní polštářky a zlepšit tak přilnavost.

Důkladné vyčesávání se vyplatí

V ideálním případě se pes přes léto pyšní letní srstí s malým množstvím chlupů podsady. Srst je vzdušná, a tak umožňuje volné proudění vzduchu, který odvádí teplo z povrchu těla pryč. Proto dbejte na to, aby srst psa nebyla zplstnatělá a byla pořádně vyčesaná. Můžete se tak vyhnout přehřívání psa i nepříjemným zapařeninám a kožním problémům.

DSC00797

Vyvarujte se šokovému chlazení

Nejdůležitější zásadou je vyvarovat se šokovému chlazení, které může být velice nebezpečné. Proč? Představte si srdce jako pumpu a cévy jako uzavřený systém hadic, vedoucích zpět do srdce. Pokud se zvyšuje tělesná teplota, tělo reaguje pozvolně reflexním roztažením cév na jeho povrchu. Teplo pak může volně vyzařovat do prostředí a aby nedošlo k poklesu krevního tlaku, srdce zintenzivní svou činnost. Naopak, pokud tělesná teplota poklesne, dojde k reflexnímu stažení cév na povrchu těla, čímž se zvýší tlak v oběhu a srdce na tuto změnu opět musí reagovat tím, že zvolní. Teplo je pak „zakonzervováno“ v jádru.

IMG_0653

Tělo psa, který je rozpálený z procházky městem nebo uřícený po výkonu je nastaveno do módu: „musím se zbavit nadbytečného tepla“, jeho srdce jede na plné obrátky, cévy jsou roztažené. Pokud ho necháte skočit do chladné řeky nebo ho rychle osprchujete ledovou vodou, dojde k prudkému poklesu teploty na povrchu jeho těla, cévy se reflexně stáhnout a zvýší se krevní tlak. V optimálním případě regulační mechanismy rychle zasáhnou a srdce stihne zvolnit. Ale pokud se tak nestane, může dojít ke kolapsu.

Proto opravdu dbejte na postupné ochlazování. Nejprve studenou až vlažnou (ne ledovou) vodou ovlažte tlapky, až se dostanete na oblast hrudníku, břicha a třísel. Stejně tak můžete zlehka namočit hlavu. Oblast velkých svalových skupin hrudních a pánevních končetin, stejně jako záda nechte suchá. Svaly všeobecně nemají rády chlad a prudké ochlazení po zátěži vede k zhoršenému prokrvení. Zpomalí se odvod odpadních produktů a obnova zdrojů látek, které byly spotřebovány při svalové práci. Svaly jsou pak ztuhlé a náchylnější ke křečím.

IMG_0415

Dbejte na pitný režim

Klíčový je pitný režim psa. V průběhu horkého dne psa zavodňujte průběžně. Obzvlášť pokud má podat v teplotách nad 25 °C výkon, postarejte se o to, aby pil nejen po zátěži, ale v průběhu celého dne.

Usnadněte si zavodňování s vývary nebo powdery od Bohemia Pet Food, které doporučujeme vyzkoušet nejen pro psí sportovce. Kvalitní organické vývary máme ve 2 variantách – hotové, které stačí nalít do misky, nebo v pastě k rozředění. Neobsahují žádná aditiva ani konzervanty a mají nespočet benefitů pro psí zdraví. Posilují imunitu, kosti, klouby a zuby, působí protizánětlivě, podporují trávení, přispívají k pevnějším drápkům a kvalitnější srsti.

Další možností pro ochucení vody i vyladění psí misky jsou živinami a chutí nabité powdery. Stačí do vody rozmíchat jednu čajovou lžičku, a je to. Pokud si nejste jistí výběrem, mrkněte na podrobnější článek o české značce BPF.

DSC_0778_1

Kouzlo je v cirkulaci vzduchu

Nemalou roli v chlazení psa v parném počasí hraje prostředí. Váš pes vám jistě bude vděčný, pokud pro něj v těchto dnech najdete vzdušné stinné místo. Na přímém slunci a rozpálených plochách se vyskytujte jen nezbytně nutnou dobu.

Dovednost vypořádat se s vysokými teplotami je závislá na vypařování vody. Schopnost psa se ochladit přirozenými mechanismy je téměř neúčinná ve vlhkém prostředí, kde neproudí vzduch. Proto na závodech, táborech a intenzivkách preferuji jako místo pro odpočinek klec, kterou může z části překrývat deka (třeba kvůli zabránění výhledu na ostatní trénující psy). Ve srovnání s látkovou či plastovou boudičkou umožňuje lepší proudění vzduchu a v případě, že do ní zavřu vlhkého psa, nezvýší se při vypařování vody z jeho kožichu vlhkost prostředí. Stejně tak při cestování autem je pro psa příjemnější otevřené okýnko než klimatizace. Cirkulující vzduch ho ochladí účinněji než samotný pobyt ve chladném prostředí.

A jak je to s plaváním?

Plavání je skvělou volbou pro uvolnění svalů, má to jedno velké ALE. Bezprostředně po výkonu buďte opravdu opatrní. Do vody pusťte psa až v závěrečné fázi cool downu, a to tak, že ho máte pod kontrolou na vodítku a dovolíte mu se namočit maximálně po břicho. Nechte ho se napít, pozvolna ochladit a pokračujte v procházení mimo vodu. Až poté mu dovolte jít si zaplavat.

Svaly po zátěži nemají rády prudké změny teplot. Při rychlém ochlazení se společně se stahem cév „zavře” cesta, kterou jsou odváděny produkty svalové práce a přiváděny látky, které byly spotřebovány. Regenerace se tak zpomalí a svaly mají tendenci tuhnout. To se nám nehodí, takže nespěchejte.

Pravidelné plavání je ale perfektní způsob, jak psa nasvalit bez zatěžování kloubů. Zvyšuje vytrvalost, pohyblivost a celkovou kondici. Jenže co psovi házet? Když se do toho ponoříte trochu do hloubky, zjistíte, že to není vůbec jednoduchá otázka. :-) Spousta hraček se utopí, klacky nejsou bezpečné a většina míčků znemožňuje psovi ve vodě dobře dýchat. Otestovali jsme to za vás a máme 2 výherce.


IMG_0655_1

Máte doma milovníka klacků? Vyzkoušejte bezpečný klacek GNAWT-A-STICK vyrobený z přírodního kaučuku. Je odolný vůči žvýkání, neklouže a hlavně plave ve vzpřímené poloze, takže umožní psovi bez problému dýchat.

Pro nadšené frisbeečkáře je jasná volba interaktivní frisbee do vody Hydro Plane. Skvěle se hází, na vodě je krásně vidět a zvládne i přetahování.

Jste-li se svým psem v horkém prostředí:

  • Dopřejte mu dostatečné množství pitné vody.
  • Ochlazujte tlapky, oblast břicha, třísel a hlavy vlažnou vodou.
  • Když ho necháte zavřeného v kleci, choďte ho častěji kontrolovat.
  • Nikdy ho nenechávejte zavřeného ve stanu či autě.
  • Pokud potřebujete zavřít do klece či boudičky vlhkého psa, venčete ho častěji než je potřeba – ne kvůli venčení samotnému, ale aby se „provětral” na čerstvém vzduchu.

Co dělat se psem po zátěži, když je venku více než 25°C:

  • Ihned po výkonu mu dopřejte pitnou vodu (napájejte psa spíše častěji po menších dávkách v průběhu celého cool downu).
  • Zlehka ovlažte tlapky, oblast břicha, třísel a hlavu (je možné použít misku, ve které namočíte všechny 4 tlapky a zbylé oblasti).
  • Pokud je to možné, zaveďte psa do stínu a vychoďte ho tak, aby mohly být všechny odpadní produkty metabolismu odvedeny ze svalů pryč (klasický cool down). Mějte psa na vodítku, abyste měli pod kontrolou tempo jeho pohybu a mohli ho postupně snižovat.
  • Pokud máte v blízkosti vodu, můžete ji využít v rámci zklidnění psa po výkonu, ale do vody pusťte psa až v závěrečné fázi cool downu.
  • V momentě, kdy psovi klesne tepová i dechová frekvence, můžeme ho odvést na stinné a vzdušné místo, kde bude mít volný přístup k dostatečnému množství pitné vody a může v klidu odpočívat.

Jak vypadá přehřátý pes?

  • Reaguje neobvykle – je nervózní, odmítá hru, nereaguje na povely.
  • Zvýšeně sliní, kolem tlamy se může objevit pěna.
  • Zrychleně dýchá.

Kdy psa začít neprodleně chladit a vyhledat veterinárního lékaře?

  • Je malátný, má problémy s koordinací nebo je dokonce neschopný pohybu.
  • Silně se zadýchává nebo kašle.
  • Má horečku, zvrací nebo má průjem.
  • V případě náhlé ztráty vědomí.
  • V případě náhlého kolapsu se vyhněte šokovému chlazení (nesprchujte ani neponořujte takového psa do ledové vody)! 

Rizikové skupiny psů

  • štěňata
  • obézní jedinci
  • brachycefalická plemena psů (boxer, francouzský buldoček, mops, shi-tzu,...)
  • staří a nemocní psi
  • feny ve vysokém stupni březosti
  • malí psi pohybující se po rozpálených chodnících (zkuste si sáhnout na chodník v létě, yorkšír má srdce 15cm nad ním – takže asi jako steak nad grilem)
  • sportující psi po výkonu

U malých štěňat dochází k postupnému rozvoji všech mechanismů termoregulace, který je dokončen až kolem 6. měsíce věku. Štěněčí srst je navíc tvořena téměř výhradně jemnými chlupy podsady. Není tedy dostatečně vzdušná. Proto štěňata hůře tolerují fyzickou zátěž. Vrstva podkožního tuku u obézních jedinců dokonale brání odvodu tepla povrchem těla, proto se obézní jedinci snadno a rychle přehřejí. Problém psů se „spláclým“ čumákem je umocněn větší či menší mírou rozvoje brachycefalického syndromu.

Vedra jsou náročná pro všechny, proto dejte na své chlupaté parťáky pozor a až si budete dávat malou žlutou nebo pivko, vzpomeňte si i na ně. :-)