Při výběru krmení pro naše pejsky jsme zvyklí pečlivě číst složení a zjišťovat kvalitu surovin, možná o to víc, když krmíme barfem. Kde ale pořád spousta lidí tápe, jsou pamlsky. Přitom většina z nás při tréninku využije takové množství pamlsků, které rozhodně není v krmné dávce psa zanedbatelné. A co teprve při cvičení na míčích a dog fitness celkově!
Určitě jste postřehli, že stále více pejskařů vyrábí svým pejskům pamlsky svépomocí. Přiznávám, že ze začátku jsem vůči tomu byla skeptická, měla jsem představu, že to stojí hromadu času, je to složité, často to neklapne podle představ, pamlsky se obtížně skladují apod. Ale řekla jsem si, že tomu dám šanci. Ve finále jsem zjistila, že je to vlastně úplně jednoduché a tak nakonec vlastně peču častěji pamlsky pro psy než bábovku pro lidi.
Pojďme se mrknout, jaké jsou výhody domácího pečení pamlsků a proč stojí za to dát tomu šanci. A jestli dočtete až do konce, čekají na vás taky tři osvědčené recepty na dobroty, po kterých se váš pes bude moct utlouct!
Vím, čím odměňuju
Pojďme si přiznat, že vyznat se ve složení komerčně vyráběných pamlsků pro psy je někdy mnohem složitější než najít recept na skvělé domácí (ne u těch, které najdete na tomto e-shopu :-)). Většina z vás asi tuší, na co dávat při výběru komerčně vyráběných pamlsků pozor. Často je ale složení tak komplikované, že tápeme a ve finále si vůbec nejsme jistí jejich kvalitou, i když jde o profláklou značku. Když si pečete vlastní pamlsky, jednoduše přesně víte, co do nich dáváte. Pokud je pro vás důležité používat bio suroviny, zahrnete je do receptu, jestli váš pes odmítá při barfování pozřít rybu, ale rádi byste ji zařadili do jeho jídelníčku, můžete třeba využít recept s rybičkami.
Věděli jste, že komerční pamlsky pro psy narozdíl od produktů pro lidi nemusí mít na svém obalu uvedenou zemi původu?
Složení můžete přizpůsobit potřebám svého psa
Jestli máte doma psa s citlivým zažíváním nebo psího alergika, už moc dobře víte, jak těžké je najít pamlsky s ideálním složením. Pes má např. alergii na kuře, vyberete tedy jehněčí pamlsky, ale ve složení se skrývá kuřecí tuk, a tak pokračuje mravenčí práce s výběrem... Ve finále takové třeba najdete, ale můžete se jen modlit, aby byli pro psa skutečně odměnou velké hodnoty.
A tahle starost úplně odpadá, pokud si je pečete svépomocí, protože složení jednoduše upravíte přesně podle potřeb a chutí svého psa. Pokud neradi experimentujete, na konci tohoto článku najdete tři osvědčené recepty. S Collory podložkou od Dogfitness.cz vám navíc automaticky dorazí dalších 5 receptů, ve kterých můžete jednoduše upravit suroviny podle potřeb svého psa.
Je to relax a zábava
Dobře, tady mi určitě nebudete věřit, protože všichni přece jedeme v módu „sám si neudělám ani pořádnou večeři“, „nestíhám“, „nevím kam dřív skočit, tak nebudu péct ještě psovi!”. Pravdou ale je, že domácí pečení nezabere zdaleka tolik času, jak by se mohlo zdát. Všechny suroviny dáte do mixéru nebo smoothie makeru, třikrát s ním zabzučíte, vylijete těsto do formy a do půl hodinky máte hotovo i s úklidem (mimochodem, podložky se dají mýt v myčce). Navíc je to fakt super relax, který se v 99 % případů povede i těm nejnešikovnějším pekařům a kuchařům (vím, o čem mluvím :-D).
Jak pamslky skladovat?
Pokud používáte radši měkčí pamlsky, po upečení je nechte vychladnout a skladujte v krabičce v lednici až týden. Jestli váš pes miluje spíše ty křupavější, můžete to ještě vyšperkovat a po upečení pamlsky v sušičce dosušit při teplotě cca 70°C do křupava (asi 4 hodiny). Použít se dá i trouba, nastavíte stejnou teplotu a necháte pootevřená dvířka. Takové pamlsky pak vydrží delší dobu i mimo lednici. Pokud chcete dělat opravdu velkou zásobu měkčích pamlsků, můžete je skladovat v mrazáku a vyndat vždy je potřebné množství.
Zapojit můžete i děti
Pečení v Collory podložkách je opravdu nenáročná činnost a díky množství různých tvarů a barviček podložek vám zaručuji, že děti se moc rádi k téhle aktivitě připojí. Úklid potom bude trvat možná o pár minut déle, ale rozhodně to stojí za to. A jestli máte doma dítě, které rádo krade pejskovi pamlsky z pamlskovníku, můžete dokonce zvolit takové složení, aby to bylo bezpečné pro oba. Já třeba psům s neteřemi ujídám rafaello pamlsky, které vyrábíme z kokosové mouky, bramborového škrobu, jablečné přesnídávky kokosového oleje a kokosového mléka.
Buďte efektivní
Pro co největší efektivitu si pořiďte ideálně dvě nebo tři pečící podložky - množství těsta většinou vyjde na více dávek, takže zatímco jedna se peče v troubě, chystáte druhou, jakmile jsou první pamlsky hotové, druhou formu dáte do trouby a takhle můžete pokračovat, dokud vás to bude bavit. Odpadá tak čekání na volnou formu, ušetříte i část energie a za kratší dobu budete mít více pamlsků. V některých troubách můžete péct i více podložek najednou.
Recepty
Na závěr se pojďte mrknout na tři recepty, které můžete rovnou vyzkoušet. Pro jistotu připomínám, že je vždy nutné brát ohled na zkušenosti s vaší troubou, doporučuji pamlsky častěji kontrolovat, pokud s pečením začínáte. Hotové pamlsky jdou z formy úplně jednoduše vysypat. Nelekejte se, pokud vám vznikne řídké těsto. Ideální konzistence je stejná, jako třeba u těsta palačinkového. Dalších 5 receptů od Dogfitness.cz v případě nákupu pečící podložky dostane v PDF jako dárek zdarma.
Mrkvové maškrty od Janky Radošovské
Suroviny
- 50 g bramborového škrobu
- 50 g pohankových vloček
- 1 polévková lžíce lněných semínek
- 1 polévková lžíce vepřového sádla (bez soli)
- 2 mrkve
- 2 vejce
Postup
Nastrouhanou mrkev smíchejte se zbytkem surovin a promixujte. Pečte na 160°C horní / spodní ohřev s ventilátorem asi 30-35 minut. Jedna dávka stačí asi na 250 malých srdíček nebo 100 malých kostiček.
JÁTROVÉ PAMLSKY SE SPIRULINOU od Aničky Postnikové
Suroviny
- 500 g kuřecích jater
- 250 g ovesných vloček
- 2 menší mrkve
- 1 a půl čajové lžičky spiruliny
Postup
Mrkev nakrájenou na menší kusy (nebo nastrouhanou) smíchejte se zbytkem surovin a promixujte. Pečte na 160°C asi 20 minut. Množství by mělo vystačit zhruba na 2,5 srdíčkových podložek.
Rybí pamlsky s oregánem od Káti Šnýdrové
Suroviny
- 1 balení šprotů v oleji
- 1 menší mrkev
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce ovesných vloček
- 3 snítky oregana
Postup
Ovesné vločky rozmixujte nebo namelte na mouku, mrkev nastrouhejte najemno a oregano pokrájejte. Všechny suroviny promixujte. V případě potřeby zahustěte dalšími vločkami nebo trochu nařeďte vodou. Pečte asi 25 minut na 190 °C. Množství postačí zhruba na 1,5 podložky.
– článek vypracovala imperátorka Terka Hošková z Pejskárium.cz