Recepty na pamlsky pro psy od Frederiky

Dentální tyčinky pro psy

Ať už jste se rozhodli péct domácí pamlsky pro vašeho pejska (či několikačetnou smečku) z jakéhokoli důvodu, připomenu vám ten nejdůležitější: pečete s láskou. Pokud se vám tento důvod zdá zvláštní a metaforický, musím vás ujistit, že je nejdůležitější a má svůj význam. Skutečně vím, o čem píšu ;). Pečte tehdy, když máte na pečení čas a nejste v časové tísni a tlaku. Jen tak si budete moci samotný proces pečení užít. Pokud jste měli ve škole či práci náročný den a rádi byste změnili myšlenky a zaměstnali ruce kreativním a produktivním způsobem, pečení je to pravé. A přesně o tom to je! O zábavě a lásce. Platí rovnice: s jakou emocí budete péct = takový výsledek se vám povede! Pamatujte na to! A teď už nachystejte suroviny, rozehřejte troubu a pojďme péct!

Na začátek je potřeba říct, že teplota i doba pečení jsou velmi orientační, vše závisí na naší konkrétní troubě. I proto bychom měli být během pečení „mindful“, tedy všímaví a pamlsky bychom měli průběžně kontrolovat. Jen praxí navnímáme tu naši "ideální" teplotu a čas.

VOŇAVÉ DENTÁLNÍ TYČINKY

Tento recept se perfektně hodí do formy s většími tvary. Ideální je například forma na pečení Collory ve tvaru tyčinek nebo kostí o velikosti 7 cm.

Ingredience:

  • 100 g krůtího masa - prsa
  • 2 PL olivového oleje
  • 4 vejce
  • 150 g batátů
  • 1 banán
  • 1 ČL kurkumy + špetka pepře
  • 1 ČL sušeného tymiánu (nebo jiné bylinky)
  • 150 g kokosové mouky

tycinky-priprava

Postup

  1. Krůtí maso umeleme v masovém mlýnku najemno a uvaříme spolu s batáty.
  2. Uvařené batáty pomixujeme na hladkou kaši.
  3. Vychladlé uvařené maso rozmixujeme na jemnou pastu spolu s olejem, vajíčky, banánem a batátovým pyré.
  4. Do pomixované směsi přidáme zbylé ingredience - kurkumu, pepř, bylinky a kokosovou mouku.
  5. Vše spolu promícháme, vypracujeme konzistentní těsto, které dávkujeme do formy.
  6. Těsto je přirozeně sypčí, proto formu plníme těstem ručně, kousek po kousku a důkladně zatlačujeme, aby výsledné tyčinky byly pevné (můžeme si pomoci cukrářským sáčkem).
  7. Po dopečení můžete tyčinky dosušit v sušičce na potraviny, aby byly krásně křupavé - já jsem sušila 8 hodin na 70 °C.

Teplota pečení: 150 - 160 °C

Čas pečení: 25 - 60 minut (závisí zejména na konkrétním typu masa, které jsme použili, protože to má velký vliv na výslednou „vlhkost” upečeného pamlsku)

dentalni-tycinky-2

Dentální tyčinky pro psy nejsou definovány jako extrémně tvrdé pochoutky. Tvrdost ale neurčuje kvalitu dentální tyčinky a určitě neplatí, že čím tvrdší, tím lepší. Díky kurkumě tyto dentální tyčinky posílí celkovou imunitu psího chrupu včetně dásní. Dentální tyčinka by měla splňovat i relaxační funkci, neboť se při chroupání vylučuje endorfin a serotonin - hormony štěstí. Proto je v tomto receptu zahrnut i batát.

Na trhu je velké množství komerčních značek dentálních tyčinek. Lidé je kupují s dobrým úmyslem, ale pokud si jejich obsah důkladně prostudujeme, pro psa a jeho zuby nemají žádný benefit. Často právě naopak. Při snaze udržet zuby zdravé na špatné složení doplácí problémy s trávením. Tady bychom neměli dělat kompromis. Péče o tělo živého organismu začíná prevencí a správnou výživou, a tedy i hodnotou dentální tyčinky. Citliví psi po kupovaných tyčinkách často trpí průjmy a trávícími problémy.

KURKUMA je účinná proti hromadění plaku na zubech a dásních.

BATÁT je sladká brambora obsahující vysokou hodnotu hořčíku, která hraje velmi důležitou roli při uklidnění mozku (nedostatek hořčíku souvisí s depresí a úzkostí nejen u nás lidí, ale i ve psím světě).

BANÁN podporuje správnou peristaltiku (pohyb) střev, díky čemuž pomáhá psovi (v přiměřeném množství) například i při průjmu.

TUŇÁKOVÉ KOSTIČKY

Tento recept je ideální na drobné pamlsky. Použít můžete mini a medium velikosti forem Collory. Mé oblíbené jsou zejména kostičky, donuty a srdíčka.

kosticky

Ingredience:

  • 200 g čerstvého tuňáka (nebo konzerva tuňáka ve vlastní šťávě - šťávu v tom případě vylít)
  • 1 PL lososového oleje
  • 2 vejce
  • 95 g pohankové mouky
  • 95 g bramborového škrobu
  • + doředit vodou podle potřeby

Postup:

  1. Čerstvého tuňáka uvaříme a mixujeme v mixéru spolu s lososovým olejem.
  2. Do tuňákové pasty přidáme vajíčka.
  3. Těsto dokončíme přidáním mouky a škrobu (v případě potřeby i trochy vody).
  4. Důsledně promícháme tak, aby vznikla homogenní a hladká směs těsta bez hrudek.
  5. Naplníme a očistíme formu od přebytečného těsta pomocí stěrky.

Teplota pečení: 150 - 160 °C

Čas pečení: 15 - 20 minut

tunakove-kosticky-3

SÝROVÉ CHRUMKY

To nejlepší nakonec a zároveň, ten nejjednodušší a nejrychlejší recept na pamlsky. Všechno, co k nim budete potřebovat jsou jen 2 ingredience. Tento recept pečeme u nás doma nejčastěji možná i proto, že ho máme rádi i my, dvojnožci! :) Spokojenost je tak v tom případě na obou stranách - na té chlupaté a také naší. Použít můžete v podstatě libovolný tvar formiček na pečení psích pamlsků.

DOPORUČENÍ: I když chceme našim domácím mazlíčkům vždy dopřát maximum, musíme brát v úvahu množství soli, které sýr obsahuje. Sýrové křupky jsou slané, a proto bychom to s jejich dávkováním neměli moc přehánět, mohou být však příjemným zpestřením vedle jiných tréninkových odměn.

unnamed-4 kopie

Ingredience:

  • 160 tvrdého sýra (můžete obměňovat a vzájemně kombinovat mezi sebou sýry: parmezán, grana padano a pecorino)
  • 3-4 vajíčka

TIP: další verze sýrových křupek může být obohacena o 1 ČL bylinek nebo spiruliny.

Postup je velmi jednoduchý, vejde se do jedné věty. Sýr nastrouháme najemno a v mixéru mixujeme spolu s vajíčky na jemnou homogenní směs.

Teplota pečení: 180 - 200 °C

Čas pečení: 10 - 15 minut

Věřím tomu, že nezůstanete jen při čtení tohoto článku, ale vyzkoušíte alespoň jeden z těchto receptů ještě dnes a uvedete ho tak do praxe! :) Po jeho přečtení určitě víte, že kromě surovin pro jeho přípravu potřebujete ještě jednu neméně důležitou ingredienci, kterou je láska.

Každý ze tří receptů je úplně jiný. První je pracnější a vyžaduje vaši trpělivost, výsledek však stojí za to! Druhý může být inspirací pro tvoření vašich vlastních receptů. Ten třetí máte hotov raz-dva (stejně rychle bude také snědený).

– článek vypracovala Frederika Nikmonová