Proč a jak odměňovat psy?

DSC_0529

Velmi často se mezi našimi přáteli a rodinou setkáváme s názorem, že naši psi jsou ti nejposlušnější, jaké kdy v životě viděli. “Umí toho tolik, chodí u nohy, podávají packy, zastaví se u přechodu, počkají na povel před obchodem. Jaktože rozumí tomu co jim říkáte?” No… naučili jsme je to, jak jinak. Celé kouzlo spočívá v tom, že naši psi sice vůbec neznají význam slova “sedni”, ale vědí, že pokud toto slovo slyší a sednou si, dostanou odměnu.

Odměna je pro psa důvod k tomu, aby opakoval dané chování. Proč by se vyčerpával něčím, co nevede k žádnému výsledku? Ostatně všechny živé bytosti na této planetě jsou takto nastaveny a řídí se heslem, že úplně zadarmo ani kuře nehrabe. To, co je odměněno má vyšší pravděpodobnost se opakovat než to, co nic nepřineslo. Psi nejsou výjimka.

A co je tedy pro psa odměna?

Stejně jako člověk, i každý pes je motivován něčím jiným - pro některé psy jsou tou největší odměnou hračky, pro jiné zase pamlsky. Ale najdou se i takoví, kterým stačí pochvala nebo pohlazení.

371A1320p

Trénink psů za pomoci (pozitivní) motivace považujeme v dnešní době za samozřejmost a standard, který vede k dlouhodobě udržitelným výsledkům a dobrému vztahu psa s jeho majitelem (narozdíl od trestů). Pozitivní motivace není jen o tom mít psa nalepeného na vaší ruce, kde se ukrývá pamlsek. Takto to prostě nefunguje. Je důležité vědět, co váš pes chce a umět s tím pracovat.

S jakými odměnami nejčastěji pracujeme?

  1. jídlo, pamlsky
  2. hračka, hra
  3. pozornost pána (pochvala, pohlazení, ...)
  4. svět venku (možnost volného pohybu, hrabání, plavání, hraní si s ostatními psy, …)

Pamlsky jako nejčastější odměna

Využití pamlsků při tréninku psů má mnoho výhod. Odměnění pamlskem je rychlé, na většinu psů funguje a můžete používat a obměňovat více druhů pamlsků, čímž odstupňujete míru úspěchu. Psi milují různé věci - od vařeného masa, přes kupované pamlsky, až po obyčejnou zeleninu - třeba mrkev :) Zkuste si se svým psem, který přece cvičí i za obyčejný piškot, zacvičit třeba s našimi Dogfitnesskami a uvidíte ten rozdíl v motivaci.

Máte vyzkoušené, které pamlsky chutnají vašemu psovi nejvíc? Při výběru pamlsků vždy trvejte také na kvalitě, protože pokud začnete výcvik brát vážně, budou pamlsky tvořit velkou část psího jídelníčku.

DSC_5289

Jak správně pracovat s pamlsky?

Je rozhodně potřeba vědět co chci odměnit, ale mnohem důležitější je potom umět to odměnit ve správný čas. Při samotném odměňování pak nezapomínejte na to, co má váš pes nejraději a takové odměny mějte nachystané pro případ nadprůměrně odvedeného povelu, nebo dokonce jackpotu. Hodnotu jackpotu můžete určovat i počtem pamlsků, podle této studie totiž umí psi počítat.

My k tomu nepotřebujeme studii, protože ze zkušenosti víme, že naši psi poznají, když nám v ruce zbývá ještě jeden pamlsek :-) Tato vědomost vám dává možnost využívat mnohem menší pamlsky, ale ve větším počtu. Pejsek toho sice sežere stejně, ale pociťuje vyšší míru odměnění.

Příklad z praxe - odměna za přivolání

Scénář č. 1: Zavoláte na psa a ten se k vám sice šine pomalu, ale nakonec dojde - odměníte horším pamlskem, pohladíte ho a dál si jej nevšímáte.

Scénář č. 2: Zavoláte na psa, ten se otočí na pětníku a přiletí k vám jako raketa - odměníte super pamlskem a ve větším množství (jackpot!), nebo se s ním zvesela potaháte o hračku.

Vnímáte, jaký je v tom rozdíl a jaká je v tomto případě zpětná vazba pro psa? :) Chování, které mu bylo odměněno více bude mít tendenci nabízet častěji (nebo lépe). A my se klidně vsadíme, že další přivolání po tom jackpotovém rozhodně nebude šnečí rychlostí. Z toho jasně vyplývá, že pes potrestaný za to, že přišel až na 5. zavolání, se příště rozhodně nepřetrhne k vám přiběhnout a budete muset volat víckrát.

Nejlepší odměna!

Nezapomínejte na odměny a používejte je tak, abyste z toho měli radost jak vy, tak i váš psí parťák. Nejlepší pamlsky jsou ty, které máte u sebe. K čemu je vám skvělý pamlsek doma ve skleničce? Chápeme, promaštěné kapsy na bundě nechce mít nikdo, ale když do své pejskařské výbavy zařadíte i pamlskovník, tak máte vyhráno. Jednou za čas se vyplatí odměny střídat, minimálně ty vyšší hodnoty, ať je pro psa překvápko, jakou mňamku zrovna dostane za super výkon.

DSC_8943

Náš tip: Zkuste náš Set pamlsků. Dogfitnessky na cvíčo jsou pamlsky různých příchutí a tří tvarů, které jsme vymysleli právě za účelem výcviku psů pomocí pozitivního upevňování. Čtyřkomorový pamlskovník je super pomocníkem na každé procházce či tréninku, protože se do něj vejde vše, co budete potřebovat. A pokud byste s tréninkem chtěli poradit, klidně napište naší trenérce Aničce (anicka@dogfitness.cz) nebo se k ní rovnou přihlašte na výcvikovou lekci.

Za fotografie děkujeme skvělým fotografkám, pohodovým pejskařkám a kamarádkám Radce Vrublovské, Kristýně Kvapilové a Elišce Beránkové. (odkazy vedou na jejich Instagramové profily, určitě mrkněte)

Pro Dogfitness.cz napsali Anna Pouč a Ondřej Uhlíř