Recepty na pamlsky pro psy od Frederiky
Ať už jste se rozhodli péct domácí pamlsky pro vašeho pejska (či několikačetnou smečku) z jakéhokoli důvodu, připomenu vám ten nejdůležitější: pečete s láskou. Pokud se vám tento důvod zdá zvláštní a metaforický, musím vás ujistit, že je nejdůležitější a má svůj význam. Skutečně vím, o čem píšu ;). Pečte tehdy, když máte na pečení čas a nejste v časové tísni a tlaku. Jen tak si budete moci samotný proces pečení užít. Pokud jste měli ve škole či práci náročný den a rádi byste změnili myšlenky a zaměstnali ruce kreativním a produktivním způsobem, pečení je to pravé. A přesně o tom to je! O zábavě a lásce. Platí rovnice: s jakou emocí budete péct = takový výsledek se vám povede! Pamatujte na to! A teď už nachystejte suroviny, rozehřejte troubu a pojďme péct!
Na začátek je potřeba říct, že teplota i doba pečení jsou velmi orientační, vše závisí na naší konkrétní troubě. I proto bychom měli být během pečení „mindful“, tedy všímaví a pamlsky bychom měli průběžně kontrolovat. Jen praxí navnímáme tu naši "ideální" teplotu a čas.
VOŇAVÉ DENTÁLNÍ TYČINKY
Tento recept se perfektně hodí do formy s většími tvary. Ideální je například forma na pečení Collory ve tvaru tyčinek nebo kostí o velikosti 7 cm.
Ingredience:
- 100 g krůtího masa - prsa
- 2 PL olivového oleje
- 4 vejce
- 150 g batátů
- 1 banán
- 1 ČL kurkumy + špetka pepře
- 1 ČL sušeného tymiánu (nebo jiné bylinky)
- 150 g kokosové mouky
Postup
- Krůtí maso umeleme v masovém mlýnku najemno a uvaříme spolu s batáty.
- Uvařené batáty pomixujeme na hladkou kaši.
- Vychladlé uvařené maso rozmixujeme na jemnou pastu spolu s olejem, vajíčky, banánem a batátovým pyré.
- Do pomixované směsi přidáme zbylé ingredience - kurkumu, pepř, bylinky a kokosovou mouku.
- Vše spolu promícháme, vypracujeme konzistentní těsto, které dávkujeme do formy.
- Těsto je přirozeně sypčí, proto formu plníme těstem ručně, kousek po kousku a důkladně zatlačujeme, aby výsledné tyčinky byly pevné (můžeme si pomoci cukrářským sáčkem).
- Po dopečení můžete tyčinky dosušit v sušičce na potraviny, aby byly krásně křupavé - já jsem sušila 8 hodin na 70 °C.
Teplota pečení: 150 - 160 °C
Čas pečení: 25 - 60 minut (závisí zejména na konkrétním typu masa, které jsme použili, protože to má velký vliv na výslednou „vlhkost” upečeného pamlsku)
Dentální tyčinky pro psy nejsou definovány jako extrémně tvrdé pochoutky. Tvrdost ale neurčuje kvalitu dentální tyčinky a určitě neplatí, že čím tvrdší, tím lepší. Díky kurkumě tyto dentální tyčinky posílí celkovou imunitu psího chrupu včetně dásní. Dentální tyčinka by měla splňovat i relaxační funkci, neboť se při chroupání vylučuje endorfin a serotonin - hormony štěstí. Proto je v tomto receptu zahrnut i batát.
Na trhu je velké množství komerčních značek dentálních tyčinek. Lidé je kupují s dobrým úmyslem, ale pokud si jejich obsah důkladně prostudujeme, pro psa a jeho zuby nemají žádný benefit. Často právě naopak. Při snaze udržet zuby zdravé na špatné složení doplácí problémy s trávením. Tady bychom neměli dělat kompromis. Péče o tělo živého organismu začíná prevencí a správnou výživou, a tedy i hodnotou dentální tyčinky. Citliví psi po kupovaných tyčinkách často trpí průjmy a trávícími problémy.
KURKUMA je účinná proti hromadění plaku na zubech a dásních.
BATÁT je sladká brambora obsahující vysokou hodnotu hořčíku, která hraje velmi důležitou roli při uklidnění mozku (nedostatek hořčíku souvisí s depresí a úzkostí nejen u nás lidí, ale i ve psím světě).
BANÁN podporuje správnou peristaltiku (pohyb) střev, díky čemuž pomáhá psovi (v přiměřeném množství) například i při průjmu.
TUŇÁKOVÉ KOSTIČKY
Tento recept je ideální na drobné pamlsky. Použít můžete mini a medium velikosti forem Collory. Mé oblíbené jsou zejména kostičky, donuty a srdíčka.
Ingredience:
- 200 g čerstvého tuňáka (nebo konzerva tuňáka ve vlastní šťávě - šťávu v tom případě vylít)
- 1 PL lososového oleje
- 2 vejce
- 95 g pohankové mouky
- 95 g bramborového škrobu
- + doředit vodou podle potřeby
Postup:
- Čerstvého tuňáka uvaříme a mixujeme v mixéru spolu s lososovým olejem.
- Do tuňákové pasty přidáme vajíčka.
- Těsto dokončíme přidáním mouky a škrobu (v případě potřeby i trochy vody).
- Důsledně promícháme tak, aby vznikla homogenní a hladká směs těsta bez hrudek.
- Naplníme a očistíme formu od přebytečného těsta pomocí stěrky.
Teplota pečení: 150 - 160 °C
Čas pečení: 15 - 20 minut
SÝROVÉ CHRUMKY
To nejlepší nakonec a zároveň, ten nejjednodušší a nejrychlejší recept na pamlsky. Všechno, co k nim budete potřebovat jsou jen 2 ingredience. Tento recept pečeme u nás doma nejčastěji možná i proto, že ho máme rádi i my, dvojnožci! :) Spokojenost je tak v tom případě na obou stranách - na té chlupaté a také naší. Použít můžete v podstatě libovolný tvar formiček na pečení psích pamlsků.
DOPORUČENÍ: I když chceme našim domácím mazlíčkům vždy dopřát maximum, musíme brát v úvahu množství soli, které sýr obsahuje. Sýrové křupky jsou slané, a proto bychom to s jejich dávkováním neměli moc přehánět, mohou být však příjemným zpestřením vedle jiných tréninkových odměn.
Ingredience:
- 160 tvrdého sýra (můžete obměňovat a vzájemně kombinovat mezi sebou sýry: parmezán, grana padano a pecorino)
- 3-4 vajíčka
TIP: další verze sýrových křupek může být obohacena o 1 ČL bylinek nebo spiruliny.
Postup je velmi jednoduchý, vejde se do jedné věty. Sýr nastrouháme najemno a v mixéru mixujeme spolu s vajíčky na jemnou homogenní směs.
Teplota pečení: 180 - 200 °C
Čas pečení: 10 - 15 minut
Věřím tomu, že nezůstanete jen při čtení tohoto článku, ale vyzkoušíte alespoň jeden z těchto receptů ještě dnes a uvedete ho tak do praxe! :) Po jeho přečtení určitě víte, že kromě surovin pro jeho přípravu potřebujete ještě jednu neméně důležitou ingredienci, kterou je láska.
Každý ze tří receptů je úplně jiný. První je pracnější a vyžaduje vaši trpělivost, výsledek však stojí za to! Druhý může být inspirací pro tvoření vašich vlastních receptů. Ten třetí máte hotov raz-dva (stejně rychle bude také snědený).
– článek vypracovala Frederika Nikmonová