Back on Track - funkční oblečky pro psy

104-2_was-1840

Produkty značky Back On Track jsou v dnešní době bezpochyby jedničkou na trhu. Pokud se věnujete péči o pohybový aparát vašeho psa, pak jste o nich určitě četli nebo alespoň slyšeli. Produkty Back on Track používají v rámci přípravy na výkon majitelé špičkových psích sportovců pro zefektivnění regenerace a prokrvení tkání. Jsou vhodné pro urychlení léčby a odstranění bolestivosti v případě potíží s pohybovým aparátem i v rámci pooperačních stavů. Své místo mají i v rámci preventivní péče o pohybový aparát psa.

Na začátek krátká úvaha…

Moderní a uspěchaná doba tlačí psy k neskutečným sportovním výkonům, často až hraničícím s jejich fyziologickými možnostmi. Profesionální lidský sportovec má kolem sebe rozsáhlý realizační tým, který mu s dosažením maximálního výkonu pomáhá, pečuje o jeho zdravotní stav a vytváří ideální podmínky pro regeneraci těla po zátěži. Trenér, masér, fyzioterapeut, výživový specialista a další. Našemu zvířeti jsme povětšinou všemi těmito odborníky my a je tedy naší odpovědností mu pro maximální možný výkon a následnou regeneraci připravit ideální podmínky. Pokud se soustředíme pouze na pohybový aparát, pak věřím, že dokonalá harmonie kostí, svalů, kloubů, vazů a povázek je pro to základem. Tak se stalo, že kvalitní péče o pohybový aparát bezesporu vytváří velké rozdíly ve výkonnosti zvířat, které mohou představovat např. desetiny vteřiny rozdíl při závodech agility nebo flyballu. Toto vědí i majitelé psů, kteří sportují v různých odvětvích na vrcholové úrovni a proto se snaží pro pohodlí a bezpečí svých psů udělat maximum.

Není to jen další drahá dečka pro psa?

Technologie použitá u Back on Track produktů je na trhu zcela ojedinělá. Kombinuje moderní poznatky západního světa s prvky čínské medicíny.

Pro pochopení principu působení produktů Back on Track na pohybový aparát je třeba zabrousit do základů fyziky. Moderní klinické studie dokazují to, co tvrdí zároveň i letitá praxe východní medicíny. Tedy že efekt tepla na tělo má obrovský léčivý potenciál. Infračervené vlny o určité vlnové délce mají schopnost startovat vlastní regenerační mechanismy těla, zlepšovat prokrvení tkání a snižovat bolestivost. To vytvořilo boom zázračných infralamp a zářičů, ale časem se došlo k poznání, že není teplo jako teplo. Právě vlnová délka záření je pro terapeutický efekt klíčová. Netrvalo dlouho, než se ukázalo, že ona vlnová délka infračerveného záření, která je pro tělo nejvíce hojivá je zároveň ta, kterou tělo samo vytváří. Úžasné je i to, že každá tělesná oblast si v daný okamžik s ohledem na zátěž či případnou infekci nebo poranění vytváří přesně to teplo o své vlastní vlnové délce, které pro svou regeneraci aktuálně potřebuje. Ona optimální vlnová délka se tedy neustále mění, což lidi motivovalo ve snaze najít materiál, který ono specifické teplo pohltí a dovede jej poslat o nezměněné vlnové délce zpět do těla. Výsledkem je materiál nazvaný Welltex.

Tady Vás asi stejně jako mě může napadnout otázka: “Nestačí prostě jen pejska obléknout do oblečku, ať je v tom teple a je to?” Pokud je vaším cílem pejska prostě udržet v teple, určitě stačí obleček z klasických materiálů. Izolační vrstva zabrání vyzáření tepla do okolního prostředí a zajistí jeho hromadění kolem těla psa. Běžné materiály však při pohlcení či odrazu změní vlnovou délku infračerveného záření. Efekt je tedy jen tepelný, nikoliv hojivý a regenerační.

U produktů Back on Track však dojde k absorpci paprsků keramickými vlákny všitými do materiálu, což vede ke zvýšení obsahu tepla ve vláknech. Zároveň se ale produkty Back on Track snaží vyhnout hromadění tepla izolací, aby se zvíře pod dečkou či bandáží nezapařovalo a nepřehřívalo. Tím je zajištěna prodyšnost výrobku a otevírá se možnost využití i pro dlouhosrstá plemena psů a “horkokrevné jedince”. Keramická vlákna mají nejen schopnost tělesné teplo absorbovat, ale i vyzařovat. Energie z tělesného záření zvířete je přijata materiálem a vyloučena zpět směrem k tělesným tkáním. Vyloučené paprsky energie jsou takové vlnové délky, jež mají tkáně schopnost absorbovat. Absorpce probíhá nejen v kůži, ale i v hloubce tkání. Signál o předání energie tkáním dále postupuje do nervové soustavy, ta jej předá cévám, které se následně otevřou. Je potvrzeno klinickými studiemi, že tato navrácená energie vede skrz zvýšené prokrvení k úlevě od svalového napětí, zlepšení hojení zánětlivých stavů, napomáhá od bolesti, léčí úrazy či poúrazové stavy. Pokud toto vše vezmeme v potaz, pak je ideální používat produkty Back on Track co nejčastěji především v rámci preventivní péče a regenerace.

9 DŮVODŮ, PROČ VAŠEMU PSOVI POŘÍDIT BACK ON TRACK

  1. chcete-li vašemu psovi poskytnout prevenci pohybových potíží či prevenci poškození pohybového aparátu v případě intenzivního tréninku
  2. chcete-li zlepšit prokrvení a regeneraci pohybového aparátu vašeho psa po náročném výkonu, túře či závodě
  3. chcete-li vašemu psovi ulevit od bolestivosti zad (např. v rámci náchylnosti na prochladnutí zejména u krátkosrstých plemen psů, při diagnóze spondylózy páteře nebo u plemen predisponovaných pro výhřezy meziobratlových plotének - jezevčík, atd.)
  4. chcete-li vašemu psovi urychlit a zlepšit hojení poúrazových stavů (např. vykloubeniny, výrony, zhmožděniny, natažení svalů, ruptury či parciální ruptury svalů, šlach či vazů atd.)
  5. chcete-li vašemu psovi urychlit a zlepšit hojení pooperačních stavů (např. kastrace, zlomeniny a jiné ortopedické operace - např. ruptura předního zkříženého vazu, luxace čéšky, osteochondróza)
  6. chcete-li vašemu psovi pomoci snížit otok (např. pooperační, pozánětlivý atd.)
  7. chcete-li ulevit vašemu psovi od svalového stahu a bolestivosti při chronických potížích s klouby (např. artróza, artritida, dysplazie kyčelního kloubu, dysplazie loketního kloubu)
  8. chcete-li zefektivnit warm up - zahřátí psa před samotným výkonem
  9. chcete-li urychlit regeneraci po výkonu a odvod odpadních produktů metabolismu, které se ve tkáních hromadí v průběhu zátěže

Mesh nebo Standard?

Možná si nejste jistí, zda volit lehkou Meshku nebo teplejší Standardku, tak si dovolím ještě pár tipů z praxe. Berte je prosím velice všeobecně. Každý pes je originál a univerzální návod “bohužel” v rámci práce s živými tvory neexistuje. Všeobecně pokud zvažujete první nákup Back on Track, považuji lehkou Back on Track Mesh za univerzálnější. Dlouhosrstí i krátkosrstí psi ji bez problémů unosí i doma při pokojových teplotách, venku se dá používat po celou sezónu od léta do zimy. U psů, kteří potřebují na zimu izolační vrstvu navíc, ať už pláštěnku na podzim a jaro nebo teplejší obleček na zimu je možné ji použít jako spodní vrstvu pod další obleček. Pravdou však je, že ne každému je milé oblékat místo jednoho oblečku dva. To je již na Vašem uvážení.

Nicméně pokud si na následující otázky odpovíte ve většině ano, zvažte Back on Track Standard, která pro Vás i Vašeho psa nejspíše bude uživatelsky příjemnější. Známe pejsky, kteří i ve Standardce zažívají v létě na večer teplotní komfort.

  • Máte krátkosrstého psa? Nebo má Váš pes rád teplo (vyhřívá se na sluníčku, zbožňuje pelíšky, spaní pod dekou atd.)?
  • Bydlí s Vámi Váš pes doma v bytě a sportujete s ním i přes zimní měsíce venku v halách nebo nevytápěných prostorech?
  • Používáte v zimních měsících na procházkách oblečky?
  • Máte v plánu využívat obleček i jako ochranu proti vlhkému a chladnému počasí?

Pokud používáte jak pláštěnku, tak obleček na zimu, máte psího sportovce a rádi byste měli obleček s benefity regenerace, je samozřejmě možné se vybavit jak Meshkou na teplejší části roku, tak Standardkou pro teplotní komfort v chladnějším počasí.



Back on Track pro psy - Standard

Back on Track Standard

Back on Track Standard je zateplená a voděodolná dečka určená spíše na procházky se psem, než na pobyt doma. Nicméně se nejedná o dogma a zimomřiví pejsci si Standardku užijí i doma. Díky svému střihu dokonale chrání největší svalové partie a choulostivé břicho. Velikost se dá optimalizovat zdrhovadlem na krku a na hrudníku. Dečka je opatřena elastickými poutky na zadní nohy, otvorem pro vodítko, průchodem na ocas (opatřeným zipem) a pro bezpečnost Vašeho psa i reflexními prvky.

Hodnoty nepromokavosti: 3000 mm
Hodnoty prodyšnosti: 3000 g / m2 / 24 hodin
Materiál: Svrchní vrstva: 100% polyester, Podšívka: 100% polypropylen, bio-keramické vlákno



Back on Track pro psy - Mesh

Back on Track Mesh

Back on Track Mesh je oproti Standardce lehká síťová dečka, která díky střihu perfektně kopíruje tvar těla psa jako např. funkční oblečení u člověka. Výborně ji tolerují i dlouhosrstá plemena psů a to jak v domácím, tak venkovním prostředí. Díky své lehkosti nevadí ani psům, kteří mají jinak s oblečky problém. Může se používat i jako další dečka pod jinou. Materiál dečky Mesh drží tvar lépe než jiné dečky a dá se vytvarovat pomocí poutek v oblasti kohoutku či hrudní kosti. Dečka je opatřena elastickými poutky na zadní nohy, otvorem pro vodítko, průchodem na ocas (opatřeným zipem) a pro bezpečnost vašeho psa i reflexními prvky.

Materiál: Svrchní vrstva: 100% polyester, Podšívka: 100% polypropylen, bio-keramické vlákno



Back on Track pro psy - Whippet

Back on Track Whippet

Dečka Back on Track Whippet je skvělá pro všechny psy lehké a atletické stavby těla. Konkrétně u vipetů byl s Back on Track Mesh a Standard problém vybrat padnoucí velikost. Jsou příliš dlouzí ale zároveň hubení. Střih Whippet této stavbě těla přesně odpovídá. Ale nenechte se zmást názvem. Skvěle padne i na štíhlejší pointry, ohaře nebo dokonce borderky. Voděodolná úprava, vnitřní fleecová vrstva a fleecový límec udrží vašeho sportovce v suchu, teple a pohodě.

Materiál: Svrchní vrstva: 100% polyester, Podšívka: 100% polypropylen, bio-keramické vlákno


Výběr správné velikosti

Pro správný výběr velikosti je základem délka zad psa (měřená od obojku po kořen ocasu). Pokud naměříte hraniční velikost, doporučuji zvolit spíše tu menší. Vždy je ale potřeba brát ohled i na celkovou stavbu těla psa. Je jasné, že mohutnější, nebo více nasrstěný pes, bude potřebovat dečku větší, než pes se stejnou délkou zad, ale mnohem menším hrudníkem. I z tohoto důvodu jsou na všech Back on Track dečkách umístěny stahovací gumičky. Ty vpředu na hrudníku slouží ke zkrácení/prodloužení dečky, gumička za krkem zase dečku vytahuje nahoru (resp. spouští níže). Důležité je, aby byly kryté celé stehenní svaly zadních končetin. V oblasti právě zadních stehen je na vnitřní straně dečky gumička, která slouží k lepšímu přilnutí materiálu na tělo a tím i zlepšení účinků dečky. Tuto gumičku doporučujeme utáhnout pouze tak, jak je nezbytně nutné – přílišné utažení by mohlo způsobit odření v oblasti slabin psa. Prostrčení ocasu není nutností a z naší zkušenosti můžeme říct, že většina majitelů deček Back on Track tuto možnost nevyužívá – psům to není pohodlné.

Jakým způsobem psa změřit jsme ukázali také ve videu, kde Verča s Aničkou probíraly celkově výhody produktů Back on Track.


Další produkty Back on Track

Back on Track pro psy - Límec Bob

Límec Bob

Oblast krku, šíje, lopatek, trapézového svalu je velice citlivá a zranitelná. Límec je vhodný pro pejsky, kteří trpí na bolesti krční páteře nebo spasmy povrchových či hlubokých svalů pletence hrudní končetiny projevujících se jako ztuhlost oblasti lopatky či ramenního kloubu. Keramická složka technologie Welltex® přirozeně odráží teplo terapeutické vlnové délky vhodné k optimálnímů prokrvení, regeneraci a uvolnění. Zvláště bychom jej v rámci prevence doporučili chrtům. Límec je skvělým doplňkem k oblečku Mesh či Standard.



122_back-on-track-chranic-hlezniho-kloubu

Chránič hlezeního kloubu

Hlezenní kloub svou funkcí převádí energii odrazu a pohání tak tělo vpřed. Největší nároky jsou na něj kladeny ve fázi odrazu při skocích, ve cvalu a trysku. Co se týče psích sportů, specifickou zátěž na hlezno je v rámci dogfrisbee v případě, kdy pes při doskoku tlumí dopad nejprve zadními a poté předními nohami. Ačkoliv prevence není nikdy dost, tento chránič obvykle doporučujeme používat spíše terapeuticky při úrazech a specifických obtížích. Pokud si nejste jistí, jestli se hodí zrovna pro Vašeho psa, neváhejte se na nás obrátit.



119_back-on-track-bandaz

Bandáž na zápěstní kloub

Tuto bandáž v rámci preventivní péče vřele doporučuji všem psím sportovcům. Proč? Komplex prstů, záprstních a zápěstních kůstek společně s velkým množstvím vazů a šlach přenáší energii odrazu a co především, je hlavním tlumičem doskoku. Jak u psů, kteří se v rámci svého sportu pohybují ve vysokých rychlostech v cvalu či trysku (dostihy, coursing, canicross, bike-jöring atd.) tak u psů, jejichž sport přímo obsahuje skoky (agility, dogfrisbee, flyball atd.) je na zápěstí vyvíjena velká zátěž. V rámci prevence únavového zranění vazů či šlach a degenerativního onemocnění zápěstního kloubu je dobré těmto strukturám věnovat pozornost v rámci preventivní péče. Báječné jsou mobilizace, pasivní stretching a masáže po výkonu. Pro zlepšení prokrvení a regenerace případných mikroporanění je skvělá právě bandáž Back on Track.



Allround matrace

Mezi využitelné a praktické věci určitě patří lehce sbalitelná podložka se stejnými výhodami vetkaných keramických vláken – Allround matrace. Je tenká, ale přesto pohodlná především při dlouhotrvajícím odpočinku, využít ji můžete jak doma tak na cestách. Je ideální jako doplněk k dečkám, a to jak k Meshce tak ke Standartce, k dostání v různých velikostech.



Back on Track deka

Do deky je možné balit sebe, svého psa, sebe se svým psem :o) je možné z ní vyrobit cestovní pelíšek. V případě pooperačních stavů nebo potíži s prsty, kolenním kloubem je možné v domácím prostředí přikrýt postiženou oblast a těžit tak benefity, které Back on Track přináší.


Jak výrobky Back on Track používat?

Všechny Back on Track výrobky by se měly začít používat pomalu, aby si tělo na jejich efekt mělo čas zvyknout. Je skvělé být v průběhu, kdy má pes nový obleček či bandáž na sobě poprvé, přítomný, obzvláště pokud pes není zvyklý být oblečený. Minimálně 3 dny postupně navyšujete čas nošení z přibližně 10 minut několikrát denně až na 4 hodiny denně. Pokud nošení Back on Track během tohoto období způsobuje zvířeti nepohodlí (zaznamenat můžete zrychlené dýchání, neklid, zvýšenou pohyblivost, výrazně teplejší a prokrvenější místo na těle psa), přivykejte ho na Back on Track pomaleji. Po skončení přizpůsobovacího období se v rámci prevence doporučuje používat výrobky Back on Track minimálně 8 hodin denně. Naši psi ho například dostávají jako "pyžamo” na noc :o)

Je důležité říci, že odpověď organismu, stupeň regenerace, uvolnění a odstranění bolesti v případě onemocnění pohybového aparátu je individuální v závislosti na závažnosti problému a době jeho trvání. Odpověď organismu na používání Back on Track, zhodnocení pozitivních účinků by se mělo provádět nejdříve za 20 dní od začátku nošení. Nejideálnější způsob nošení je ale samozřejmě preventivní. Není pochyb o tom, že prevence v péči o pohybový aparát vašeho zvířete, se vám mnohonásobně vrátí v podobě delšího aktivního života a snížení nákladů na veterinární péči při zdravotních problémech.

V rámci managementu psích sportovců by se produkty Back on Track měly oblékat na 8 hodin nejméně 1 den před, v den a 2 dny po zátěži. Pokud je venkovní teplota pod 15-20 stupňů (podzim, zima, jaro), je optimální Back on Track obléci 1-2 hodiny před požadovaným výkonem a svléci až po warm upu na samotný výkon. Ihned po požadovaném výkonu psa opět oblečte, nechte jej oblečeného v průběhu celého cool downu a následující 2-4 hodiny po výkonu. V letních měsících stačí oblečky Back on Track obléci až na noc, ideálně po masáži a pasivním stretchingu na konci závodního či tréninkového dne.

Pokud používáte bandáže v rámci prevence u psích sportovců, (to se týká zejména bandáže na zápěstí pro psy zatížené doskoky - agility, flyball, dogfrisbee), oblékejte je do boudiček nebo na večer do klidové fáze odpočinku psa. Ačkoliv je bandáž velice elastická, nejsem zastáncem jakéhokoliv zpevnění či ovlivnění těchto struktur v rámci pohybu zdravého psa. V případě onemocnění či úrazu daného kloubu či přilehlých struktur se ohledně ideálního užívání poraďte s ošetřujícím veterinárním lékařem či Vaším terapeutem.

– článek vypracovala MVDr. Veronika Gesierichová, MVDr. Veronika Lesiuková