Postroj NonStop Freemotion

Postroj Non-Stop Dogwear Freemotion

Postroj, o kterém snad slyšel každý, kdo se věnuje musherským disciplínám. Byl navržen na základě zkušeností těch nejlepších musherských závodníků. Jaký je ale v praxi, v čem je lepší než postroje jiných značek, proč vsadit na osvědčenou kvalitu?

Jak jsem se k postroji Freemotion dostala

Když jsem vybírala před 2ma lety první postroj pro mého australského ovčáka, dala jsem na rady přátel. Jeden podzimní víkendový den jsme si udělali výlet na musherskou akci, kde vystavovala má kamarádka produkty musherského vybavení různých značek. Líbilo se mi, že nepreferovala slepě jednoho výrobce, ale měla od každého nějaký ten typ na vyzkoušení. Strávila jsem s ní celkem cca hodinu času a společně jsme Lexovi zkoušely různé postroje. Měla pro mě spoustu rad, zkušeností, jak který typ sedí různým plemenům, která preferují volnější či pevnější záda, odkud ze kterého postroje vychází většina tahu, zkrátka „v tom uměla chodit“. Se studentským finančním rozpočtem 1000Kč mi nabídla všechny postroje výrobců, které měla k dispozici. Nevešel se do něj jediný –  Nonstop Freemotion. Říkala jsem si, že hned nemusíme kupovat nejdražší postroj na trhu, nevěděla jsem, zda mě i Lexe bude canicross bavit, jak nám půjde a zda já – sportovní neandrtálec dokážu držet krok v běhu se psem. Toho dne si tedy Lex odnesl domů svůj první postroj. Vyzkoušeli jsme ho jak jen to šlo, byla jsem přesvědčená, že mu seděl perfektně. Už po příjezdu domů jsem však pozorovala, že Lex na to měl jiný názor. V postroji netahal, štěkal, otáčel se, téměř se odmítal rozběhnout. Hned druhý den jsme měli jít pyšně s nově pořízeným postrojem na trénink, no co, Lex se určitě rozběhá ve skupině. A nerozběhal… Souhlasila jsem, že na druhou polovinu tréninku vyzkouším Lexovi Nonstop Freemotion. Ten rozdíl byl neskutečný, plný tah, volné chody, chuť do práce, zkrátka radost z pohybu. Těch pár korun navíc najednou nehrálo žádnou roli. Hned následující den jsem domluvila výměnu a než jsem se nadála, byl Nonstop Freemotion doma. Lex v něm běhá dodnes.

Nejprve pár faktů

  • Materiál: nylon
  • Rozložení tahu: podél linie páteře
  • Nastavitelnost: ANO (délka, šířka zad, hloubka hrudníku)
  • Reflexní prvky: ANO (výrobce 3M)
  • Velikost: 3-9 (dle obvodu krční části)
  • Údržba: možno prát ve vlažné vodě

Charakteristika

Nonstop Freemotion je postroj, který je určen pro všechny aktivity, při kterých je pes níže než bod, za kterých Vás táhne, tzn. canicross, scootering, bikejoring, skijoring. Většina tažné síly cca 70% směřuje dopředu před lopatky, doprostřed krku. Zbytek tažné síly cca 30% se rozloží v hrudní části postroje. Tato unikátní konstrukce umožňuje psům snadný a volný pohyb ve všech rychlostech, neomezuje dechový cyklus ani rozsah pohybu hrudních končetin. Postroj je vyroben z kvalitního a pevného nylonu, z materiálu inspirovaného světem outdoorového sportu. Je vybaven odolnými reflexními prvky (výrobce 3M), které ani při častém používání neztrácí své vlastnosti. Padne téměř každému psovi díky individuální možnosti nastavení. Byl navržen speciálně pro pohodlí, bezpečnost a maximální výkon psa.

Pokud postroj natáhnete za očko směrem k ocasu, v oblasti kohoutku by se vám pod něj měly vejít přesně 2 prsty.

Pokud postroj natáhnete za očko směrem k ocasu, v oblasti kohoutku by se vám pod něj měly vejít přesně 2 prsty.

 

Boční popruh směřující k zádové části by měl být natažený nikoliv napnutý.

Boční popruh směřující k zádové části by měl být natažený nikoliv napnutý.

 

Výhody

Za jednu z jeho největších výhod považuji to, že netlačí na dýchací cesty psa a umožňuje tak plynulý, bezpečný pohyb psa ve všech rychlostech. Až budete vašemu psovi vybírat postroj, máte několik možností. Můžete vyzkoušet kamenný obchod či stánek tak jako já kdysi. Psovi oblečete postroj, pomocník jej chytne za poutko a psa povzbudíte k pohybu vpřed. Případně si, a to považuji za ideální, domluvíte vypůjčení v půjčovně nebo od přátel. Psovi postroj necháte během klasického tréninku. Zaměřte se na dechové úsilí, hlasové projevy a barvu jazyka psa. V padnoucím a pohodlném postroji je pes schopen běhat, skákat, kňučet, štěkat, dýchat bez obtíží, nechroptí, nedusí se, nemodrá mu jazyk. Tak chcete, aby vašemu psovi postroj seděl.

Tah postroje je rozložen podél linie páteře, nezatěžuje tedy nadměrně svalové partie v oblasti krku, drží záda rovná, svou konstrukcí nedovoluje jejich nadměrné vyklenutí. Správně zvolená velikost postroje a jeho správné nastavení pak jeho konstrukcí neomezuje pohyb psa a umožňuje maximální tah. Spousta majitelů psů na své psy zanevřela. Často slýchávám: „on prostě netahá a tahat nikdy nebude, už jsem vyzkoušel vše“. Co ale změna postroje? Ať budete vybírat sebepečlivěji, bude to jedině váš pes, který vám s jistotou řekne, zda mu je postroj opravdu pohodlný či nikoliv. Odolnější a tvrdší psi budou tahat i v postroji, který jim nemusí tak úplně zcela vyhovovat, ale citlivější psi se do tahu nikdy zcela neopřou. Pokud Vám tedy někdo radí vyzkoušet změnu postroje, stojí to minimálně za zamyšlení.

Širokou škálou velikostí a nastavitelností délky, šířky zad a hloubky hrudníku sedí téměř každému psovi.

Jak správně postroj navléknout? Nejprve psovi provlékněte hlavu mezi oběma bočními popruhy a skrz krční část.

Jak správně postroj navléknout? Nejprve psovi provlékněte hlavu mezi oběma bočními popruhy a skrz krční část.

 

Jak správně postroj navléknout? Poté provlékněte obě tlapky.

Jak správně postroj navléknout? Poté provlékněte obě tlapky.




Další produkty značky Non-stop Dogwear

NonStop Dogwear postroj Line Harness 5.0

Postroj Line

Postroj Line je univerzální postroj vhodný pro většinu psů a aktivit. Výlety do parku i do hor, běh, sportovní kynologie či flyball – všude tam bude postroj Line vaším pomocníkem.


Běžecký opasek

Pokud rádi chodíte nebo běháte se psem, dopřejte si pohodlný sedák, který vám neničí záda. Non-Stop Dogwear ve spolupráci s nejlepšími canicrossaři vytvořili nový opasek – dlouho si s ním hráli, jako dítě zlobil, ale teď je konečně tady. Dospělý, vyzrálý a v plné síle.




Výběr správné velikosti

Pro maximální pohodlí a výkon psa je zásadní vybrat postroj správné velikosti. Nejdůležitějším parametrem, který musíte sledovat, je obvod okolo krku. Obvod krku a délka hrudní části jsou 2 parametry postroje, které se nedají nastavit. Postroj by v krční oblasti neměl být ani příliš volný ani příliš těsný. Nadměrně velký postroj padá v přední části na oblast ramenních kloubů a omezuje tak rozsah jejich pohybu.  Z hlediska dlouhodobého používání by toto mohlo vést k chronickému poškození pohybového aparátu. Příliš malý a tím pádem i těsný postroj se bude v hrudní části tlačit nahoru a psovi omezovat a zužovat dýchací cesty, při pohybu jej bude odírat v podpaží.

Pokud postroj natáhnete za očko směrem k ocasu, v oblasti kohoutku by se Vám pod něj měly vejít přesně 2 prsty.

Pokud kupujete postroj přes internetový obchod nebo zkrátka nemáte možnost ho osobně vyzkoušet, existuje doporučení, jak psa změřit. Psa postavíme na rovný povrch, s hrudními končetinami kolmo k podložce a jednou pánevní mírně pokrčenou pod tělem, druhou mírně nataženou dozadu. V tomto postoji změříme psovi obvod krku krejčovským metrem. V případě tělesných odlišností jednotlivých plemen se samozřejmě velikost postroje může lišit.

Správný postoj pro měření obvodu krku k určení velikosti postroj Nonstop Freemotion.

Správný postoj pro měření obvodu krku k určení velikosti postroj Nonstop Freemotion.

 

Měření obvodu krku.

Měření obvodu krku.

 

VELIKOST BARVA ŠTÍTKU OTVOR PRO HLAVU OBVOD KRKU PŘÍKLADY PLEMEN
3 khaki 35 cm 28-33 cm PRT, malý knírač
4 žlutý 40 cm 33-36 cm kokršpaněl
5 červený 44 cm 36-40 cm borderkolie
6 modrý 48 cm 40-44 cm AUO, MOK fena
7 bílý 52 cm 44-48 cm MOK pes
8 zelený 56 cm 48-52 cm německý ohař
9 tmavě žlutý 60 cm 52-56 cm dobrman, německý ovčák

Nastavení postroje

Když máte vybranou správnou velikost, je třeba postroj správně nastavit. Nejprve začněte hloubkou hrudníku. Tu nastavíte tak, že boční popruh směřující k zádové části by měl být natažený ale nikoli napnutý. Tato část je pružná a k jejímu natažení dochází při tahu samotném. Tím, jak je namáhána může vzniknout potřeba ji vyměnit, což není obtížné zařídit. Tato boční část umožňuje plynulý a volný pohyb hrudních končetin a z toho plynoucí maximální radost z výkonu.

Jako poslední nastavte správnou délku zad. Konec postroje, pokud nepočítáte modré očko pro zacvaknutí vodítka, by měl končit přesně na kořeni ocasu psa.  Oba dva popruhy musí být stejně dlouhé, aby se tažný bod neuchyloval k jedné nebo druhé straně. Nastavení správné délky zad věnujte zvýšenou pozornost, protože je častým důvodem vzniku únavových zranění u psů. Nakonec popruhy protáhněte dvakrát ocelovou přezkou, abyste zabránili jejich uvolnění. No a vzhůru do individuálních musherských disciplín.

Postroj, pokud nepočítáme modré poutko, by měl končit na kořeni ocasu.

Postroj, pokud nepočítáme modré poutko, by měl končit na kořeni ocasu.

 

Příliš velký postroj.

Příliš velký postroj.

 

Využití postroje

Nonstop Freemotion byl primárně určen pro sportovní využití, ale díky jeho konstrukci je hojně využíván i veterinárními lékaři nebo fyzioterapeuty pro lékařské potřeby.

Závěrečné hodnocení

  • Nonstop Freemotion je vhodný pro všechny, ať už jste začátečník či vaše ambice míří mnohem výše.
  • Je pohodlný, nastavitelný, bezpečný, vhodný pro téměř každého psa.
  • Pro maximální spokojenost psa dbejte výběru správné velikosti.
  • Pozornost věnujte odpovídajícímu nastavení.
  • Je vyroben z odolných materiálů a ani dlouhodobým používáním nemění své vlastnosti.
  • Váš pes vám tah v Nonstop Freemotion vrátí úžasnými výkony.

Co si o postroji Nonstop freemotion myslím já? Lex v něm má za 2 roky naběhány stovky kilometrů a odzávoděny desítky závodů. Postroj za dobu používání nezměnil své vlastnosti a nikdy nás nezklamal.  Snad jen ve chvíli, kdy jsem ho v den závodu zapomněla doma…

Pro Dogfitness.cz napsala Veronika Lesiuková,
foto Veronika Samková.

zaver